Uyku Düzeni Nasıl Olmalı
Öncelikle şunu çok iyi bilmek gerekir insanın ömrünün yaklaşık olarak 3’ te birinin uykuda geçmesi gerekir ancak bu süre genellikle tutturulamayabilir bunun nedeni ise uykunun kalitesidir. Kalitesiz bir uykuda uyanıklık oranına büyük ölçüde etki eder. Bununla birlikte çocukları düşünecek olursak bir çocuk için uyku çok önemlidir çünkü çocuklarda büyüme hormonu uyku esnasında salgılanır.
Dilerseniz ilk önce şu sorunun bir cevabını bulmaya çalışalım. “Bir insan uyumadan yaşayabilir mi?”
Uyku bir insan için yeme ve içme kadar önemlidir temel bir ihtiyaç şeklinde kabul edebilirsiniz bilim adamları insanlar ne kadar süre uykusuz kalır diye bir araştırma yaptılar ve sonuç olarak ise 3-4 gün cevabını tespit ettiler. Bu sürenin sonunda insanın yaşam standartları akıl almaz derece de etkileniyor. İnsan bu sürenin sonunda eğer uyumaz ise muhtemelen 5. Günde dalgınlık ve sinirlilik haline geçiyor. Daha sonra ise onu zamanı ayırt edememe gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bunun beraberinde hayal görme ve konuşamama eşlik ediyor. Bunlar kişinin ruh haliyle birlikte tesir eden durumlar olarak karşımıza çıkıyor. Daha sonra ise fiziksel olarak değişim başlıyor. Ellerde titremeler meydana geliyor ve vücutta yanmalar başlıyor sonra ağrılar meydana geliyor. Bu deneyler içerisinde en uzun süre 11 gün olarak saptanmış ABD’ li bilim adamları bir üniversite öğrencisini bu kadar süre ayakta tutmayı başarmışlar ve 11. Günde çocuğun psikoza girdiği tespit edilmiş ve deney bırakılmış yani 12. Günden itibaren bizleri daha nelerin beklediğini göremedik bile.
Kısacası insan günde 6-8 saat kadar bir uykuya ihtiyaç duymaktadır ancak bu bazı insanlarda ise 4-10 saat arasında değişiklik gösterir. Ancak bilim adamları bunu net bir şekilde açıklamışlar bir insanın ortalama olarak 5 saat uyku ile sağlıklı olabilmesi normaldir.
Eğer ki insan ihtiyaç duyulan süre kadar az ya da çok uyursa o zaman sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirler. Örneğin uzun süreli uyku kalp rahatsızlığına kısa süreli uyku ise tansiyon ve yine kalp rahatsızlıklarıy